Arbeta med olika typer av dikter på åk 3 med WriteReader

I åk 3 har vi jobbat med dikter på olika sätt. Vi har använt oss av boken “En bro av poesi” och det material som finns till dikterna på UR. Jag har läst olika sorters dikter för att skapa inspiration, jag har också läst dom med olika röster och använt mig av kroppsspråket för att ge dom liv. Tillsammans har vi diskuterat vad en dikt är, att det ofta handlar om känslor på olika sätt och att de kan rimma eller inte.

Jag gjorde en bok på app.writereader.com, som jag aktiverade som en mall, så att barnen kunde ladda ner dem till sin bokhylla och arbeta vidare.

Eftersom detta var första gången vi arbetade med WriteReader var det viktigt att först gå igenom hur materialet fungerar,  jag visade också min diktbok för att de skulle få en förståelse för vad de skulle jobba med.

Olika typer av dikter

Barnen förstod snabbt hur de skulle gå tillväga och första dikten vi gjorde var en namndikt, där de också fick fotografera sig själva. Efter det följde färgdikt, känslodikt, önskedikt, årstidsdikt, rimdikt och klassensdikt.

Samtidigt som vi jobbade digitalt läste vi också dikter i böcker, lyssnade på dikter och pratade om dikter tillsammans. Barnen lyssnade på varandra och gav återkoppling till varandra under arbetets gång.

Digitala och analoga dikter

Vi ska skriva ut diktböckerna så att varje barn får sitt egna exempel. Barnen har tagit sig an WriteReader på ett positivt sätt och de har gjort fantastiska dikter.

 

Av Ylva J. Säfström, Älvstrandens Bildningscentrum, Hagfors kommun

Share this post

Arbeta med olika typer av dikter på åk 3 med WriteReader

Share this post

SIGN UP FOR MONTHLY UPDATES

Receive our newsletter with tips and news.



Your subscription could not be saved. Please try again.


Your subscription has been successful.


Scroll to Top